CHOUX A LA CREME

2016-06-07 21:52:03 Bucătărie

choux a la creme

  • 125 de grame de făină
  • 125 de ml. de apă
  • 125 de ml. de lapte
  • 1 praf de sare
  • 125 grame de unt cu 80% grăsime
  • 4 ouă mari sau 5, dacă sunt mai mici

umplutura:

  • 200 de grame de smântână pentru frișcă
  • 1 lingură de zahăr pudră
  • în plus, zahăr pudră pentru finisat
  • crema de vanilie

PREPARARE CHOUX A LA CREME

1. Laptele, apa, un praf de sare și untul tăiat în bucățele se pun pe foc, într-o cratiță.

2. Când lichidul dă în clocot, se adaugă făina, toată deodată. Se amestecă viguros cu o lingură de lemn timp de 3-4 minute, până când aluatul se adună la un loc într-o masă compactă. Se continuă să se amestece pe foc până când aluatul se ”usucă”, adică până când pe fundul cratiței se formează o peliculă albicioasă. Se dă cratița deoparte de pe foc și se așteaptă 10 minute să se răcorească. Tot acum, puteți porni cuptorul, setându-l la 200 de grade Celsius.

3. Rând pe rând, se adaugă câte un ou întreg, amestecând energic cu lingura de lemn sau cu mixerul (mai bine cu mixerul) după fiecare ou adăugat. Dacă ați folosit ouă mai mici, ar putea fi nevoie să puneți 5 ouă, trebuie să obțineți un aluat mai degrabă molcuț, cu o consistență ca de budincă.

4. Se toarnă aluatul într-un poș (după preferință, puteți să îi atașați un dui cu deschizătura stelată, dacă preferați) și se formează mici grămăjoare într-o tavă acoperită cu hârtie de copt, lăsând spațiu între ele, pentru că vor crește mult la copt. Dacă preferați, puteți turna aluatul în tavă sub formă de bastonașe și veți obține eclere. După preferință, le puteți face mai mici sau mai mari, eu am făcut din această compoziție 48 de choux (2 tăvi) care după coacere au avut diametrul de 6-7 cm.

5. Chou-urile se coc timp de 10 minute în cuptorul preîncălzit la 200 de grade, până când se umflă bine și încep să devină aurii, apoi se reduce focul la 170 de grade Celsius și se pornește ventilația. Se coc în continuare încă 20-25 de minute, să se usuce bine în interior.

În cazul în care nu aveți cuptor cu ventilație, nu mai reduceți focul, dar blocați ușa cuptorului o lingură de lemn ca să rămână întredeschisă și coaceți chou-urile până sunt gata. Un pont: la final ar trebui să opună o oarecare rezistență când sunt apăsate cu degetul.

6. Se lasă chou-urile să se răcească bine apoi se taie căpăcele și se umplu cu crema de vanilie și se decorează cu frișcă bătută și zahăr pudră vanilat. Pentru această cantitate de aluat veți avea nevoie de o porție întreagă din rețeta de crema de vanilie (de patiserie).

 

sursa,retetecalamama.ro

Spor la treabă și poftă bună!

loading...

Din aceeași categorie